آغاز انتشار فرهنگنامه موضوعی قرآن از سال آینده/ نگارش ۱۸ جلد به پایان رسید

تاریخ انتشار:
حجت‌الاسلام حسین‌زاده از آغاز انتشار فرهنگنامه موضوعی قرآن از سال آینده خبر داد و گفت: نگارش هجده جلد از ۴۱۸ مجلد این فرهنگنامه به پایان رسیده و آماده نشر است.
چهلچراغ قرآن

به گزارش بلاغ حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمهدی حسین‌زاده، مدیر بنیاد قرآن، در گفت‌وگو با ایکنا درباره فرهنگنامه موضوعی قرآن گفت: این فرهنگنامه شامل 418 جلد خواهد بود که به صورت پالتویی منتشر می‌شود و هر یک از مجلدها شامل 120 – 150 صفحه را دربرمی‌گیرد و همانند دایرةالمعارف‌های قرآن حجیم نیست؛ چرا که قصد داریم آن را به صورت مختصر و کاربردی ارائه کنیم تا همه مردم به راحتی بتوانند از آن استفاده کنند.

وی افزود: امسال راهنمای تدوین این فرهنگنامه را آماده کردیم و در حال حاضر در اختیار محققان قرار گرفته است تا نظرات و پیشنهادهای خود را در رابطه با فرهنگنامه ارائه دهند. این راهنما شامل شش فصل است که فصل نخست آن مقدمه‌ای درباره بنیاد قرآن است، فصل دوم هدف تدوین فرهنگنامه موضوعی قرآن مطرح شده و فصل سوم موضوعات قرآن در علوم قرآن است که 418 مدخل یا جلد را شامل می‌شود.

حسین‌زاده ادامه داد: فصل چهارم و پنجم نگاهی به دایرةالمعارف‌ها، دانشنامه‌ها و فرهنگنامه‌های قرآن است که در این راستا چهارده فرهنگنامه و دانشنامه را معرفی کردیم که برخی در گذشته‌های دور منتشر شده‌اند. در واقع این فصل بیان‌کننده ویژگی‌ها و تفاوت‌های این فرهنگنامه با دیگر فرهنگنامه‌هاست. فصل ششم هم راهنمای نگارشی فرهنگنامه است.

وی در ادامه بیان کرد: برای نگارش این فرهنگنامه شورایی متشکل از اساتید دانشگاه‌ها و حوزه تشکیل یافته و این راهنما نیز در راستای وحدت رویه در نگارش فرهنگنامه تدوین و منتشر شده و در اختیار محققان و نویسندگان این فرهنگنامه قرار گرفته است.

حجت‌الاسلام حسین‌زاده با اشاره به موضوعات آماده شده برای نشر گفت: در حال حاضر دو موضوع «احسان در قرآن» و «محسنون در قرآن» آماده نشر است. همچنین موضوعات «اصحاب‌ الجنة»، «ایمان»، «تأویل»، «ذکر و ذاکرین»، «اولیاء»، «زکات»، «سماء و سموات»، «نماز»، «گفت‌وگوها در قیامت» و «قرض‌الحسنه» نیز تدوین شده و در دست بررسی و ارزیابی است.

وی ادامه داد: ما در این فرهنگنامه تلاش می‌کنیم تا سبک زندگی قرآن را به صورت کاربردی به جامعه ارائه و فرهنگ زندگی قرآنی را به مردم معرفی کنیم که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال بخش اعظمی از آن آماده نشر شود و انتشار آن از اوایل سال آینده آغاز شود.
دبیرکل بنیاد قرآن تصریح کرد: از 418 جلد فرهنگنامه موضوعی قرآن هجده مجلد آن تدوین شده و بقیه مجلدها نیز در دست تدوین است و با اتمام آنها به‌زودی به مرحله نشر می‌رسند.

وی درباره جزئیات هر یک از مجلدها گفت: به عنوان مثال در رابطه با موضوع «احسان در قرآن» آیات قرآن درباره احسان احصا شده و آیاتی که نیاز به بحث دارد، مفاهیم، تفاسیر و ترجمه آن تبیین می‌شود و نکات و آموزه‌هایی که در آن نهفته است، مطرح خواهند شد. همچنین شعرها و داستان‌هایی که در رابطه با این موضوع وجود دارد، بخش دیگری از این مجلد را شامل می‌شود.

وی در ادامه درباره اولویت نگارش موضوعات گفت: اولویت ما حروف الفبا نیست، بلکه اولویت با موضوع نامگذاری سال است و موضوعاتی که آماده شده آنها را چاپ می‌کنیم، چرا که با این کار می‌توانیم بازخوردهایی که از مجلدهای آماده شده می‌گیریم، در مجلدهای بعدی اعمال کنیم؛ از این رو نویسندگان و محققان براساس علایق و تحقیقاتی که در رابطه با آنها انجام داده بودند، به نگارش و تدوین این موضوعات دست زدند و موضوعات آماده شده انتخابی بوده است.

حسین‌زاده یادآور شد: به عنوان مثال امسال که به نام فرهنگ و اقتصاد نامگذاری شده است، موضوعات اقتصادی در اولویت تدوین و انتشار قرار می‌گیرد و یا اگر بخواهیم براساس حروف الفبا این مجلدها را چاپ کنیم، موضوع آب در اولویت قرار می‌گیرد که موضوع روز است.

وی تصریح کرد: از میان سه هزار موضوع در قرآن فقط 418 موضوع را انتخاب کردیم که این موضوعات کاربردی بودند و می‌توانستند در زندگی فردی و اجتماعی مردم اثرگذار باشند.

دبیرکل بنیاد قرآن در ادامه گفت: در تدوین این فرهنگنامه از اساتیدی که در حوزه فرهنگ و علوم قرآن کارشناس بوده و تخصص دارند استفاده شود که در میان آنها هم از اساتید دانشگاه و هم حوزه وجود دارد.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.