حجت الاسلام و المسلمین قادری تبیین کرد؛

بررسی ادوار مختلف در روایت واقعه عاشورا

تاریخ انتشار:
حجت الاسلام و المسلمین قادری در دیدار نخبگان تبلیغی با آیت الله سبحانی به تشریح ادوار مختلف در روایت از واقعه عاشورا پرداخت و بر توجه بیشتر به تاریخ تحلیلی در روایت واقعه عاشورا تاکید کرد.
حجت الاسلام و المسلمین قادری

به گزارش خبرنگار بلاغ؛ حجت الاسلام و المسلمین قادری از نخبگان تبلیغی در حاشیه دیدار نخبگان تبلیغی با آیت الله سبحانی به ایراد سخن پرداخت و به تبیین دوره های ترویج نهضت عاشورا از زبان مورخین و محققین پرداخت.
حجت الاسلام و المسلمین قادری گفت: دوره های روایت واقعه عاشورا را می‌توان به سه بخش تقسیم کرد. دوره اول از نیمه قرن دوم تا ابتدای قرن هفتم می‌باشد که مورخین که اکثراً هم از اهل سنت بودند تمام تلاششان را برای ثبت واقعه عاشورا با جزئیات به خرج دادند.
وی افزود: شروع این حرکت از محقق و نویسنده توانمند ابی مخنف با نوشتن مقتل بود و بعد از او محمدبن صدر، بلاذری، دیلوری اقدام به مکتوب کردن واقعه عاشورا می‌کنند و این حرکت با طبری،‌یعقوبی ادامه پیدا می‌کند و در نهایت با مرحوم شیخ مفید ختم می‌شود که در مجموع هشت تن از اهل سنت و سه تن از محققان شیعه در این زمینه سنگ تمام می‌گذارند و اقدام به ثبت واقعه عاشورا می‌کنند.
نخبه تبلیغی اظهار داشت: دوره بعدی زمانی است که در عراق آل بویه که شیعه بودند به حکومت رسیدند و صفویان هم در ایران مذهب تشیع را به رسمیت شناختند. در این برهه روضه خوانی ها که از آرزوهای اهل بیت بود به رسمیت شناخته می‌شود.
وی افزود: در این دوره تلاش شد تا به جنبه عاطفی واقعه عاشورا، در قالب روضه خوانی دامن زده شود و این حرکت تأثیر بسیار زیادی داشت اما چون بعد عاطفی اصل قرار گرفت؛ مقتل خوانی روز به روز کمتر شد و قصه خوانی و داستان سرایی جایگزین آن شد؛ که به همین دلیل بیشترین تحریفات در این دوره اتفاق افتاده است.
استاد حوزه علمیه خاطرنشان کرد: دوره سوم در این صد سال اخیر است که با افزایش سطح دانش مردم و به وقوع پیوستن انقلاب مشروطه و بعد انقلاب اسلامی، چند تن از محققان بزرگ شیعه به این نتیجه رسیدند نه آن مقتل خوانی گذشته جواب خواهد داد و نه این قصه سرایی و داستان سرایی. لذا مرحوم شریف القرشی در نجف سه جلد کتاب در مورد سید الشهدا می‌نویسد و تاریخ تحلیلی را جایگزین تاریخ نقلی می‌کنند.
وی افزود: استاد مطهری در تهران در‌ سخنرانی‌هایشان که در قالب کتاب حماسه حسینی گردآوری شده است می‌گویند که راه اینکه امروز جوانان را اشباع شوند تاریخ است، اما تاریخ تحلیلی! در مشهد هم مقام معظم رهبری به همین نتیجه می‌رسند که باید تاریخ تحلیلی را جایگزین کرد و الان همان سخنرانی ایشان تحت عنوان انسان ۲۵۰ ساله چاپ شده است. یکی دیگر از شخصیت‌هایی که در قم پا به این عرصه می گذارند حضرت آیت الله سبحانی می‌باشند که با نوشتن کتاب فروغ ابدیت و کتابی که اخیراً در رابطه با امیرالمومنین نوشتند نشان دادند که برای اینکه جامعه را نزدیکتر کنیم راهکارش این است که تاریخ تحلیلی را جایگزین تاریخ نقلی کنیم.

 

 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.